Elisa Hyvärinen Suomalaisen ajatuksia maailmalta

Iltalehti ja vaihto-oppilasjärjestöjen demonisointi

Hyvä ystäväni linkkasi minulle muuutama päivä sitten uutisen Anuleena– nimisen suomalaistytön painajaismaisesta vaihto-oppilasvuodesta Yhdysvalloissa. (http://bit.ly/2e51dRM) Tutustuttuani uutiseen huomasin sen sisältävän kuitenkin paljon asiavirheitä ja haluaisinkin parhaillaan Exploriuksen kautta opiskelevana vaihto-oppilaana kommentoida tapausta tietämykseni sekä henkilökohtaisten kokemuksieni pohjalta.

 

Explorius järjestää oppilasvaihtoja Suomessa; se hoitaa oppilaiden lähtövalmennuksen sekä auttaa näitä muun muassa viisumin hakemisessa, hakupaketin- ja muiden kirjallisten asioiden hoitamisessa ja tarjoaa jokaiselle vaihto-oppilaalle luotettavan yhteyshenkilön Suomesta. Kuitenkin, kohdemaassa on oma vastaanottava vaihtojärjestö, joka etsii oppilaille perheet, hakee näille opiskelupaikat ja aluevalvojat. Täten nämä kaksi järjestöä ovat yhteistyössä keskenään; esimerkiksi Ranskassa mun vastaanottava järjestö on JEV-languages, Yhdysvalloissa muun muassa Cetusa. Tämänkaltainen yhteistyö on yleistä muillakin vaihto-oppilasjärjesjestöillä.

 

Vaihtovuodelle lähtiessään jokaisen oppilaan tulisi tietää, ettei vuosi tule olemaan helppo. Jokainen perhe on erilainen ja perheen tapoja kuuluu kunnioittaa; kunnioittamisella en kuitenkaan tarkoita hiljaista hyväksymistä – ongelmista ja kulttuurieroista kuuluu keskustella yhdessä perheen kanssa ja etsiä yhdessä niihin ratkaisu. Voin itse henkilökohtaisesti sanoa, ettei se ole aina helppoa, mutta kotiin äidille soittaminen tai perheen pakoilu poikaystävän luo eivät ikävä kyllä ole ratkaisuja. 16-17-vuotiaalle tytölle pitäisi olla sanomattakin selvää, ettei ongelmia pakoilemalla pääse mihinkään. Koenkin, että Anuleenan tapauksessa monet artikkelissa mainitut ristiriidat- ja kustannuskysymykset olisivat olleet ratkaistavissa nimenomaan keskustelemalla. Uutinen jättää asiavirheinensä mielestäni hyvin paljon kysymysmerkkejä; oliko osasyy sittenkin oppilaan omassa asenteessa uudenlaista perhearkea ja perhettä kohtaan, koska asiaa ei haluta viedä oikeuteen? Mikseivät vanhemmat ottaneet epäkohtiin enemmän kantaa, vaan antoivat vuoden vain vierähtää?

 

Omalla kohdallani Explorius on hoitanut hommansa aivan kuten on pitänytkin. Minun täytyi noin viikko sitten vaihtaa perhettä host-äitini henkilökohtaisten ongelmien vuoksi ja Explorius oli koko prosessin ajan mukana; kun soitin Suomeen, yhteyshenkilöni vastasi minulle ruokakaupasta lauantai-iltana. Artikkelissa sanotaan, että perheenvaihdosta ilmoitettiin Suomeen vasta jälkeenpäin; virallisten sijoitustietojen valmisteleminen yhdessä kohdemaan vaihtojärjestön kanssa vie yleensä paperihommien takia muutaman viikon. Vanhempi voi kuitenkin koska vain soittaa Suomen yhteyshenkilölle, aivan kuten oppilaskin.

 

Itse olen ollut todella tyytyväinen mun vaihtojärjestöön valmennuksesta alkaen. Olen kuitenkin samaa mieltä Anuleenan äidin kanssa siitä, että vaihtovuoden etukäteen maksaminen ei välttämättä ole hyvä tapa. Olisi hienoa, jos vaihtovuotta olisi mahdollista maksaa sitä mukaan, kun vaihto etenee; sen lisäksi että varmistettaisiin kaiken menevän hyvin, vaihtoehtosen toimintatavan tarjoaminen antaisi mahdollisuuden yhä useammille nuorille lähteä vaihtoon. Koska hitto, onhan tää nyt ihan älyttömän siisti kokemus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muillakin vaihto-oppilasvuoden järjestäjillä on ollut ongelmia. Tyttäreni oli USA:ssa, jonne lähti kahden kaverinsa kanssa. Toinen joutui vaihtamaan perhettä, kun perheen poika käytti huumeita. Vaihto ei tapahtunut helposti, sillä nuoreen ei oikein alkuun uskottu. Perheen äiti piti poikansa puolia. Tyttäreni perheessä isä teki kolmea työtä. Äiti hoiti yhtä lasta apaattisena kotona tai istui siis päiväkaudet kotona TV:tä katsellen, roskatkin olivat pitkiä aikoja viemättä. Onneksi naapurissa oli varaäiti, joka välitti. Sillä tyttäreni selvisi vuodesta. Meillä oli tuon vuoden jälkeen kaksi australialaista vaihto-opilasta. Toinen saman järjestön kautta kuin tyttäreni ja toinen Rotarien kautta. Hän ei ollut enää valmis perheen vaihtoon meille tultuaan, kun kokemus toisesta perheestä Suomessa oli ollut huono. Samoin tällä ensimmäisellä vaihto-oppilaalla oli Oulussa isä yrittänyt käyttää hyväksi työttöä. Suomessakaan eivät perheet aina ole niin sopivia. Onneksi vaihto täällä onnistuu helposti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä kommentti Irjalta. Vaikka aina äimistellään ulkomailla saatua kohtelua, niin ihmiset ovat ihmisiä täälläkin ja tekevät sopimattomia. Ei hyväksikäyttöyrityksen kohteeksi joutuneelle tytöllekään jäänyt varmaan paras mahdollinen kuva maastamme, vaikka korjaus olosuhteissa tapahtuikin.

Tyttäreni asui yliopistoaikanaan kielen vuoksi jonkin aikaa Australiassa yhdessä perheessä eikä hän kokenut oikein muuta haastetta kuin kulttuurieroihin tottumisen. Esimerkiksi kävelylle lähteminen pikkukaupungissa jossa ei ollut jalkakäytäviä tuntui kuulemma turvattomalta :) Sekin alue jolla hän asui on kuulemma sittemmin tullut metsäpalojen tuhoamaksi.